По-мъдрият Кристиян Малинов

Ако си успял да напишеш книга, твърде вероятно си се провалил в нещо далеч по-важно, пише Карабашлиев. Вероятно затова има изобилие от книги и ще се пишат още толкова. 

Едва ли всеки писател или личност, занимаваща се с литература, на 20 години ще може да се похвали с две самостоятелно издадени книги от поредица, а пък първата част да е преведена на английски, дори издадена в САЩ! Книгоиздаването е изключително труден процес.в В България и се изискват ресурси, (много, изключително много!), а пък за изхабените нервите и загиналите мечти по пътя сред многото чути “не”-та на издателствата – си е тежко изпитание.  


Кристиян Малинов го знае още по-добре това от мен, тъй като е преминал през всички тези изпитания. Сигурно би го отрекъл, но той е успешен млад автор, чиито писателски способности са ярки (като кориците му!) и определено си личи, че е човек на изкуството. Недосегаем не е обикновена поредица, а мястото, в което си крие душата на Крис! И колкото и да е забавен, когато си говорим или пък да се хилите на абсурдните му Фейсбук статуси, идва моментът, в който трябва да се каже и сериозното, колкото и да е неприятно.

Интервюто е по случай издаването на третата му книга. 

​Mitevism:

Пускам си Гага – Milion Reasons – на тази песен ще задавам въпроси. 

Та, преди да започнем, на колко процента разговорът ни ще бъде недосегаем?

Кристиян Малинов:

Знам ли, ще преценя с всеки въпрос! (смее се) 

​Mitevism:

Сигурно ще ти задам най-питания въпрос – но, защо точно недосегаем? Кое ни прави недосегаеми?

Кристиян Малинов:

Може би всичко, което правим. Сега, във века на информацията, ние се опитваме да скрием и подправим колкото се може повече от нея, надявайки се това да ни направи недосегаеми за останалите. А същевременно споделяме толкова много…

​Mitevism:

Когато споделяме прекалено много, не идва ли и моментът на разочарование?

Кристиян Малинов:

Зависи какво споделяш. Ако нещата, които достигат до другите, биха те накарали да се разочароваш, или пък да разочароваш тях, тогава не ги споделяй. Просто е.

​Mitevism:

А теб какво те подтикна да споделиш собствената си фентъзи история не само в България, но и отвъд Океана?

Кристиян Малинов:

В началото беше жаждата за одобрение. Исках хората да прочетат това, което съм написал, и правех всичко възможно то да се хареса, независимо дали това правеше мен щастлив. Вече не е така, отдавна преминах онази тънка граница, която ме разграничаваше от героите ми и историята им. Те вече живеят собствен живот, по собствени правила, аз просто преразказвам.

​Mitevism:

Това означава, че сега пишеш по-професионално?  

Кристиян Малинов:

Да, стремя се да държа права линия, поне що се отнася до писането ми. Гледам да не го смесвам с други неща, които биха могли да му повлияят негативно. Разбира се, човек съм, греша; понякога се хващам, че позволявам на дадена емоция да окаже влияние върху писането ми в момент, в който тя не би трябвало да е там. И винаги се поправям.

​Mitevism:

Вечният въпрос: емоцията ли е причината хората да пишат и да стават автори или това е лично призвание? 

Кристиян Малинов:

Мисля, че отговорът на този въпрос е строго индивидуален. И въпреки това, не е тайна фактът, че най-хубавите литературни и музикални творби се получават, когато произлизат от чиста и искрена емоция, независимо каква е тя. Едно трябва да е ясно, обаче – само с емоцията не става. Може да я ползваш за начална точка, но ще има дни, в които няма да изпитваш същата тази емоция. Тогава трябва не да спреш и да я чакаш да се върне, а да си скъсаш задника от работа, за да можеш да си спомниш какво точно си изпитвал, когато си работил над тази част от творбата си. В това се крие ключът към успеха при творенето.

​Mitevism:

Стремиш да избягваш негативното влияние. Това определено си личи по фейсбук статусите ти, тъй като си доста активен там, как успяваш да запазиш ведрината си?

Кристиян Малинов:

Наскоро успях да изляза от едно състояние, което повечето хора смятат за несериозно и детинско, а именно – депресия. Това бяха едни пет-шест години от живота ми, които считам за изгубени; сякаш не съм живял. Оттогава насам съм се зарекъл никога повече да не си позволявам да попадам в “тъмното”, нито пък да позволявам на някого другиго да го прави. Същевременно се опитвам да поддържам ведро настроение поне там, където ми е ясно, че ще го видят повече хора. Един съвет към онези, които усещат, че потъват – споделяйте! Не се опитвайте да държите всичко в себе си и да си мислите, че така нещо ще се оправи. Поговорете с някого, поговорете с мен! Ще ви чуя и ще се опитам да помогна с каквото мога.

​Mitevism:

Депресията е масовата диагноза днес. Тя може ли да се излекува с любов или пък от това се причинява?

Кристиян Малинов:

Може да бъде породена от любов, от загубата или липсата на такава, както и от новата ѝ поява. Но понякога има и други неща, които могат да я породят или заличат. Всеки може да открие тези неща за себе си, в зависимост от това какво носи в ума си.

​Mitevism:

А твоята от какво бе породена? Ако не е твърде лично, естествено.

Кристиян Малинов:

“Любовта е прекрасно нещо, но не и когато е несподелена.”

Mitevism:

Ах.. Тук ще остана безмълвен. 

И в този ред на мисли – мъжете или жените обичат по-силно, според теб? Кои са болни после от депресията и гълтат андипересанти за закуска, обед и вечеря?


Кристиян Малинов:

И двата пола умеят да обичат еднакво силно.

Mitevism:

Ако не беше автор, какъв щеше да си?

Кристиян Малинов:

Най-вероятно мъртъв (смях през сълзи). Когато започна всичко, писането ми действаше като отдушник. Хм… Ако не броим това, като бях малък исках да стана художник и след това да преподавам на студенти и ученици каквото мога. И да си рисувам разни нещица, без да се налага да тормозя други хора (Ками, теб гледам).

Mitevism:

А художникът жив ли е все още в теб?

Кристиян Малинов:

Да, от време на време си драскам и в дигитален формат, и в традиционен. Скоро се надявам да представя завършения портрет на Роуз (гаджето на главния ми герой), който е смесица от двата типа техника. Работя по нея от доста време и си мисля, че много ще ви допадне.

Mitevism:

Разкажи малко повече за третата книга, която ще издадеш. (подробно)

Кристиян Малинов:

Третата книга в момента е в ръцете на Деница Райкова. Разпечатката, която направих и обещах преди време на някой случаен читател, ще остане у Дени за няколко седмици, но после ще бъде спечелена чрез конкурс. Вече имам един читател, който сподели, че книгата е същинско влакче на ужасите. Вие разгадайте какво може да значи това. Също така, в третата книга за първи път се споменава главният антагонист в света на “Недосегаем”, и аз ви обещавам, че досега не сте чели нищо такова. Искрено се надявам до края на Ноември книгата да бъде достъпна за всички. Първото ѝ представяне ще бъде, както можеше да се очаква, във Враца, и също ще е нещо необикновено. Няколко души знаят какво съм замислил за събитието, но за щастие са заложили душите си срещу тази информация и не мисля, че ще посмеят да кажат нещо на някого.

Mitevism:

 Като за финал – с какво може да изненадаш самия себе си?

Кристиян Малинов:

Предполагам, че сам не мога да се изненадам. Затова разчитам, че другите внинаги ще са достатъчно добри, за да го правят вместо мен.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s